Lekker lezen!

//Lekker lezen!

DE INVLOED VAN VOORLEZEN OP de SOCIAAL-EMOTIONELE ONTWIKKELING.

Voorlezen is niet alleen leuk en gezellig maar heeft ook een positieve invloed op de taalontwikkeling van het kind. Maar boeken lezen met elkaar is ook belangrijk om emoties en situaties te herkennen en daarover te kunnen praten.

Ook bij het coachen gebruik ik regelmatig boeken en verhalen. Vooral prentenboeken lenen zich daar goed voor en die zijn niet alleen voor kleuters!

 Een paar tips bij het voorlezen:

  • Stel niet alleen vragen maar probeer het een echt gesprekje te laten worden door allebei je gevoelens te delen en naar elkaar te luisteren. Waarschijnlijk herken je dit zelf ook: een gesprek voelt minder fijn als je gesprekspartner je alleen maar ondervraagt en juist fijner als de gesprekspartner zelf ook zijn ervaringen en meningen met je deelt. Bij voorlezen blijkt dit dus ook te gelden.
  •  Probeer het verhaal te koppelen aan dingen die jullie zelf vandaag hebben meegemaakt. Is het bijvoorbeeld ook mooi weer geweest, net als in het verhaal? En wat hebben jullie dan buiten gedaan……etc.
  •  Lees niet alleen de tekst van een verhaal voor, maar bespreek de emoties die in een verhaal voorkomen. Bijvoorbeeld: Waarom is het konijntje verdrietig? Ben jij ook wel eens verdrietig? Mama en Papa zijn ook wel eens boos. Wat gebeurt er dan?……….

 Boekentip: “Boos in de doos” – Ben Kuipers en Ingrid         Godon

Voorlezen vanaf 4 jaar en zelf lezen vanaf 6 jaar. Dit is een samenleesboek voor beginnende lezers. De tekst heeft verschillende leesniveaus zodat het samen lezen, om de beurt lezen, gestimuleerd wordt.

Inhoud:  Roos is in veel dingen beter dan Daan en dat zegt ze hem onomwonden. Daan loopt boos weg. Bij vader en moeder kan hij ook niets doen omdat hij ofwel te klein ofwel te groot is. Hij verstopt zich boven in een grote doos en hij fantaseert dat het een raket is om naar de maan te vliegen. Wanneer Roos hem opzoekt, vertelt hij haar dat hij naar de maan kan reizen en een stukje van de maan kan opeten. Roos is onder de indruk. Wat kan Daan knap “liegen!”

Bijpassend gedichtje uit: Het grote versjesboek van Marianne Busser en Ron Schróder.

Ik ben boos

Ik ben kwaad

Ik ben woedend

Pas maar op – aan de kant – daar kom ik aan

Ik ben boos

Ik ben kwaad

Ik ben woedend

Ik zou de hele wereld willen schoppen – willen slaan

Ik ben boos

Ik ben kwaad

Ik ben woedend

Kijk maar uit – want anders krijg jij ook een mep

Ik ben boos

Ik ben kwaad

Ik ben woedend

Omdat ik bij dit spel alwéér verloren heb!

Dit nodigt uit tot een gesprekje:

Wat is het verschil tussen boos, kwaad en woedend?

Wat doe jij als je boos bent? Is het liegen wat Daan doet?

Boos in de doos. Dat rijmt……Wat rijmt er nog meer…?

Emoties uitbeelden….

  1. Dit boekje is niet meer nieuw te verkrijgen. Wel in de bibliotheek te leen!
2017-06-04T12:40:16+00:00