De droomdoos

//De droomdoos

Een hoofd vol gedachten.     
Voor niet iedereen is het eenvoudig om in slaap te vallen. De één is bang dat ie weer een enge droom krijgt en de ander heeft nog een hoofd vol gedachten. Allerlei dingen die gebeurd zijn die dag moeten nog verwerkt en overdacht worden.

  • Voor sommige kinderen werkt het om overdag een praattijd te plannen. Die tijd is speciaal en je bent er dan met je volle aandacht voor je kind. Alles wat hem bezig houdt, meegemaakt heeft of zorgen over maakt kan hij lekker spuien. Maar niet vlak voor het naar bed gaan want dan worden juist alle indrukken weer gestimuleerd. En als er toch nog iets te binnen schiet voor het slapen gaan…… Dan kan er afgesproken worden dat daar morgen wel tijd voor is om te bespreken.
  • Andere kinderen hebben baat bij een ontspannend muziekje of ontspanningsoefeningen.
  • Nog een andere manier om lekker weg te zakken is om aan iets fijns of speciaals te denken. Als kinderen dat fijn vinden dan is het een leuk idee om een droomdoos te maken.

Een droomdoos is een doos vol met fijne herinneringen, foto’s, ideeën, tekeningen, verhaaltjes die stimuleren om in een fijne sfeer te komen. Voor dat je in bed stapt haal je een leuke foto of iets anders uit de doos en daar kan je lekker aan denken terwijl je langzaam en ontspannen in slaap valt.
Hoe maak je een droomdoos? (geschreven voor de kinderen)
Zoek een doos en versier hem op je eigen manier. Je kan hem beschilderen, beplakken met leuke plaatjes en stickers, glitters, woorden, stempels……. En nog veel meer. Verzamel een paar van je lievelingsfoto’s voor je droomdoos, knip plaatjes en woorden uit tijdschriften waar je blij van wordt of maak zelf mooie tekeningen. Je kan ook het begin van een verhaaltje schrijven en die kan je in bed dan verder dromen…Bijvoorbeeld: Ik kwam in een mooie tovertuin waar alles schitterend was en daar mocht ik een fijne wens doen…….. Doe steeds nieuwe dingen en foto’s in je droomdoos als je daar zin in hebt en misschien willen je vader of moeder er ook wel eens iets in doen. Als je merkt dat je gedachten toch gaan rondtollen dan kan je altijd weer terug naar je droomidee.

Veel knutselplezier en slaap lekker!

Naar een idee uit het boek: Wat kun je doen als je niet durft te gaan slapen – Dawn Huebner

2017-06-04T12:40:36+00:00